BBQ Broers, kamado tips en heerlijke recepten

Gerookte ribeye uit de skillet met jus

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 90 minuten
Voor: 2 personen
Moeilijkheidsgraad: 2

Vandaag gaan we een heerlijke ribeye maken, niet op de traditionele manier maar uit de skillet. We gaan hem eerst roken en daarna in de skillet bakken met een eigen gemaakte jus.

Kamado voorbereiden
We gaan de kamado eerst op een temperatuur van 100 graden brengen. We zorgen dat we een zone directe hitte hebben en bij de andere kant indirect hitte. Zo kunnen we de Ribeye eerst indirect roken en daarna in de skillet op directe hitte.
Ribeye voorbereiden
Zorg dat je de ribeye minimaal een half uur voor het grillen uit de koelkast haalt zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Daarna maak je hem droog met keukenpapier en bestrooi je hem royaal met gerookt zeezout.

Ribeye BBQ Kerntemperatuur
Het is essentieel om de juiste kerntemperatuur te weten voor het bereiden van een ribeye op de BBQ. Houd er rekening mee dat de temperatuur nog ongeveer 4 graden stijgt tijdens het rusten van het vlees. Wij adviseren om het vlees te grillen tot medium of medium-rare, maar zeker niet well done.

Aanbevolen kerntemperaturen:

Rare: 50-52 graden
Medium-rare: 55-58 graden
Medium: 60-63 graden
Medium well done: 65-67 graden
Well done: 70 graden en hoger

Kies de gewenste gaarheid en houd deze temperaturen aan voor de beste BBQ-ervaring met ribeye.
Ribeye op de Kamado
Voor we de ribeye op de kamado leggen gooien we het rookhout op de brandende kolen. In dit geval gebruiken we whiskey vaten wat een heerlijk smaak gaat geven in combinatie met het vet uit de ribeye.

Wanneer we rook hebben plaatsten we de ribeye op de indirecte zone en laten we deze garen tot een kern van minimaal 35 graden, dit duurde ongeveer 55 minuten. Dan halen het we vlees eraf en steken we de kamado warmer naar 150 graden.
Maken van de jus
Begin ondertussen met het maken van de jus. Zet een skillet op de directe zone en voeg een royale scheut olie toe. Voeg de ui partjes, gekneusde knoflookteentjes (met schil), tijm, rozemarijn, en doormidden gesneden tomaatjes toe en laat ze kort fruiten. We laten de schil om de knoflookteentjes zodat er nog extra smaken vrij kunnen komen. Wanneer alles goed aangefruit is doe de de boter erbij en laat deze smelten tot het schuim wegtrekt.
Ribeye bakken in de skillet
Wanneer de jus mooi gemengd is gaan we de rib eye er aan toevoegen. Hanteer ongeveer 1,5 minuut per kant en doe regelmatig de jus erover zit de smaak goed intrekt. Houdt altijd de kerntemperatuur in de gaten zodat hij niet verder gaat als je wens!
Rusten en serveren
Als laatst is het belangrijk het vlees op een plank te leggen en er ligt folie over heen te doen( niet volledig opsluiten want dan loopt de kern nog verder op). Na ongeveer 10 minuten kun je het vlees tegen de draad in open snijden en serveren met iets naar keuze.

Smakelijk!

Ingrediënten

500 gram
Ribeye aan stuk
1 eetlepel
Olijfolie
100 gram
Roomboter
1
Rode ui
4 teentjes
Knoflook
3 takjes
Rozemarijn
4 takjes
Tijm
4
Cherry tomaatjes
1 theelepel
Groene peperbolletjes
2 theelepel
Gerookt zeezout

Recent toegevoegd

Ook lekker

BBQ Broers

Wij zijn twee bourgondische levensgenieters met een grote passie voor lekker eten.

Vols ons ook op
Copyrights © 2024 BBQ Broers
Webdesign & Development by Magic Bytes

Op zoek naar inspiratie voor je barbecue?

Hier vind je de beste barbecue tips en de lekkerste bbq recepten.