BBQ Broers, kamado tips en heerlijke recepten

Hoe steek je een kamado aan?

Je hebt eindelijk je Kamado binnen en je staat te popelen om iets heerlijks te bereiden. Maar hoe steek je de Kamado aan? In zes eenvoudige stappen leggen we de beste methode uit. Het kan even duren voordat je gewend bent aan jouw Kamado, maar na een paar keer gebruik krijgt hij echt karakter. Geniet van dit avontuur en leer steeds beter de controle over je Kamado te krijgen.

Stappenplan:

  1. As Verwijderen
  2. Kamado Vullen
  3. Aanmaakmateriaal Plaatsen
  4. Aansteken
  5. Temperatuur Regelen
  6. Grillen Maar

Ga je voor de eerste keer een kamado aansteken, lees dan dit uitgebreide artikel over hoe je de kamado moet inbranden.

1. As Verwijderen

Verwijder altijd het oude as voordat je begint. Zet de onderste schuif volledig open en haal de aslade eruit. Gebruik een aspook om het as naar de aslade te schuiven en maak de Kamado zelf schoon door voorzichtig met de aspook rond te gaan. Haal de asschuif nog een keer door de lade om al het as te verwijderen.

2. Kamado Vullen

Vul je Kamado voor elke nieuwe sessie tot ongeveer 10 cm onder het hitteschild, wat neerkomt op ongeveer 3/4 van de Kamado. Gebruik hiervoor altijd houtskool. Voor advies over welke houtskool je het beste kunt gebruiken, lees ons artikel: Welk houtskool moet ik gebruiken?

3. Aanmaakmateriaal Plaatsen

Leg het aanmaakmateriaal boven op de houtskool. Afhankelijk van de gewenste temperatuur plaats je het aanmaakmateriaal op 1, 2 of 3 plekken. Voor low & slow cooking is één hotspot voldoende, voor grillen op 200 graden gebruik je twee hotspots en voor pizza’s op hoge temperatuur creëer je drie hotspots in het midden van de Kamado.

4. Aansteken

Nu de Kamado gevuld is en het aanmaakmateriaal geplaatst, is het tijd om aan te steken. Open de onderste en bovenste schuif volledig. Steek het aanmaakmateriaal aan met een aansteker of een Crème brûlée brander. Mocht het aanmaakmateriaal binnen 10 minuten uitgaan, steek dan een nieuwe aan. Zodra je een oranje/gele gloed ziet, is het tijd om de temperatuur te regelen.

Deksel Open of Dicht?

Houd de deksel dicht tijdens het aansteken. Dit zorgt ervoor dat je de Kamado onder alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Uitzonderingen zijn wanneer je low & slow wilt koken of snel rook en walm wilt laten ontsnappen.

5. Temperatuur Regelen

Houd de deksel zoveel mogelijk dicht! Open deze alleen om te controleren of om het eten om te draaien. Leer jouw Kamado kennen door de onder- en bovenste schuif aan te passen. Elke Kamado is anders en vereist geduld om onder de knie te krijgen.

Onderste Schuif

  • Slow cooking: Houd de schuif zo klein mogelijk open.
  • Grillen: Houd de schuif 2/3 open voor voldoende zuurstof.
  • Pizza/Brood bakken: Zet de schuif bijna helemaal open.

Bovenste Schijf

Onze Kamado Joe Classic 2 heeft vier standen:

  • Stand 1: Bijna dicht, voor temperaturen onder de 100°C.
  • Stand 2: Voor temperaturen tussen de 110 en 200°C.
  • Stand 3: Voor temperaturen boven de 200°C.
  • Stand 4: Voor pizza of brood bakken, om snel op te stoken.

6. Grillen Maar

Nu is het tijd om te koken op je Kamado. Wanneer je klaar bent, sluit je beide schuiven volledig. Het houtskool dooft na ongeveer 15 minuten en kan de volgende keer weer gebruikt worden. Wat een feest om te koken op de Kamado!

Samenvatting:

  1. Verwijder het oude as.
  2. Vul de Kamado tot 10 cm onder het hitteschild.
  3. Leg het aanmaakmateriaal bovenop de houtskool.
  4. Steek aan en open de schuiven volledig.
  5. Beheer de temperatuur met de schuiven.
  6. Begin met koken en sluit na afloop de schuiven.

Veel plezier en succes met je Kamado!

Nu weet je precies hoe moet je een kamado aansteken?

Ook goed om te weten

BBQ Broers

Wij zijn twee bourgondische levensgenieters met een grote passie voor lekker eten.

Vols ons ook op
Copyrights © 2024 BBQ Broers
Webdesign & Development by Magic Bytes

Op zoek naar inspiratie voor je barbecue?

Hier vind je de beste barbecue tips en de lekkerste bbq recepten.