Je hebt eindelijk je Kamado binnen en je staat te popelen om iets heerlijks te bereiden. Maar hoe steek je de Kamado aan? In zes eenvoudige stappen leggen we de beste methode uit. Het kan even duren voordat je gewend bent aan jouw Kamado, maar na een paar keer gebruik krijgt hij echt karakter. Geniet van dit avontuur en leer steeds beter de controle over je Kamado te krijgen.
Verwijder altijd het oude as voordat je begint. Zet de onderste schuif volledig open en haal de aslade eruit. Gebruik een aspook om het as naar de aslade te schuiven en maak de Kamado zelf schoon door voorzichtig met de aspook rond te gaan. Haal de asschuif nog een keer door de lade om al het as te verwijderen.
Vul je Kamado voor elke nieuwe sessie tot ongeveer 10 cm onder het hitteschild, wat neerkomt op ongeveer 3/4 van de Kamado. Gebruik hiervoor altijd houtskool. Voor advies over welke houtskool je het beste kunt gebruiken, lees ons artikel: Welk houtskool moet ik gebruiken?
Leg het aanmaakmateriaal boven op de houtskool. Afhankelijk van de gewenste temperatuur plaats je het aanmaakmateriaal op 1, 2 of 3 plekken. Voor low & slow cooking is één hotspot voldoende, voor grillen op 200 graden gebruik je twee hotspots en voor pizza’s op hoge temperatuur creëer je drie hotspots in het midden van de Kamado.
Nu de Kamado gevuld is en het aanmaakmateriaal geplaatst, is het tijd om aan te steken. Open de onderste en bovenste schuif volledig. Steek het aanmaakmateriaal aan met een aansteker of een Crème brûlée brander. Mocht het aanmaakmateriaal binnen 10 minuten uitgaan, steek dan een nieuwe aan. Zodra je een oranje/gele gloed ziet, is het tijd om de temperatuur te regelen.
Houd de deksel dicht tijdens het aansteken. Dit zorgt ervoor dat je de Kamado onder alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Uitzonderingen zijn wanneer je low & slow wilt koken of snel rook en walm wilt laten ontsnappen.
Houd de deksel zoveel mogelijk dicht! Open deze alleen om te controleren of om het eten om te draaien. Leer jouw Kamado kennen door de onder- en bovenste schuif aan te passen. Elke Kamado is anders en vereist geduld om onder de knie te krijgen.
Onze Kamado Joe Classic 2 heeft vier standen:
Nu is het tijd om te koken op je Kamado. Wanneer je klaar bent, sluit je beide schuiven volledig. Het houtskool dooft na ongeveer 15 minuten en kan de volgende keer weer gebruikt worden. Wat een feest om te koken op de Kamado!
Veel plezier en succes met je Kamado!
Nu weet je precies hoe moet je een kamado aansteken?
Wij zijn twee bourgondische levensgenieters met een grote passie voor lekker eten.